Het huis van de toekomst

  22 August 2016 20:25:00        R=U/I    , ,  No Comments.
wifi relais in doosje

Welkom in het huis van de toekomst. Aka Gerwin is lui en roept altijd automatiseren kun je leren, in het kader daarvan heb ik de soldeerbout weer eens ter hand genomen en ben ik aan het knutselen geslagen. Het begon allemaal met de simpele vraag, stel ik haal een bluetooth speaker kan deze dan aan de tuner gehangen worden zodat we in de tuin ook naar muziek kunnen luisteren?

 

Tja, om dit nou een beetje makkelijk voor elkaar te krijgen dacht ik, dit kan ik automatiseren. Ik heb al eens een beetje met domoticz gespeeld en was daar wel over te spreken. Ook kwam ik de laatste tijd meer projecten met een esp8266 tegen, dit zijn wifichips met een embedded systeem erop, de officiële firmware werkt met AT commando’s zodat je er met een RS-232 poort o.i.d. mee kan werken. Ze hebben echter een SDK uitgebracht zodat je je eigen firmware kan schrijven. Hier is nodemcu uit voortgekomen wat een Lua interpreter is voor de ESP chip. Tevens worden alle GPIO pinnen dan ook beschikbaar in Lua om aan te sturen.

Skynet op pootjes (Zie ook de AI-Cloud inside)

Skynet op pootjes (Zie ook de AI-Cloud inside)

Dit combinerende leverde de wifi switch voor de raspberry die Kodi draait op. Het schema is vrij basis en is ook niet uitgetekend verder, een spanningsregelaar, paar ledjes, een relais en een schakelaar. In grote lijnen stuur ik vanuit Domoticz een Telnet commando naar mijn switch waardoor hij het relais aanschakelt. Stuur ik het uit commando dan gaat hij uit. Daarnaast kan ik als ik lokaal op het knopje druk het relais ook aan en uitzetten, dit voor het geval de wifi of domoticz om wat voor reden dan ook er uit ligt. 99% van de tijd gebruik ik gewoon domoticz om de schakelaar te bedienen.

 

Daarnaast draait er op de raspberry met domoticz een homekit (homebridge) hierdoor kun je via Siri ook de switch aanzetten. Dan volgen nu enkele plaatjes van de binnenkant:

 

Om te voorkomen dat raspberry met kodi als deze stand-by staat is de TV aanhoud, schakelen we de raspberry met kodi netjes uit. In domoticz draait er een blocky event welke als de kodi uitstaat hij naar 120 seconden de wifi switch netjes uitschakelt. Vragen? Nee, geen vragen mooi gaan we door!

Post Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

About Us

Nou is us een beetje overrated. But hey Ik ben Gerwin meer info op de about page